maandag 10 juni 2013

Food for Thought: De Trein der Beschaving


Als mensheid zouden we m.i. moeten streven om globaal te komen tot een samenleving gebaseerd op Vrijheid, Overvloed, Respect, Vrede en Liefde. Dát zou m.i. de richting van onze inspanningen moeten zijn...
Maar quess what? Volgens mij gaan we de verkeerde kant op! De machinisten van 'De Trein der Beschaving' denken uitsluitend aan veel geld verdienen. Want veel geld = veel macht. 

Het is druk in de trein, en het wordt steeds drukker. Steeds meer mensen raken geïrriteerd; 'wanneer zijn we er eindelijk?', hoor ik iemand vragen. 
Het eten raakt trouwens op; op TV zie ik beelden uit de achterste wagons. In een derde van alle wagons heerst inmiddels ernstig voedselgebrek. En hier zijn ze bezig om ons lekker te maken met zeewier, wormen en sprinkhanen.   
Ook zijn er in steeds meer wagons opstandjes. Mensen pikken het niet langer. In sommige wagons is inmiddels zelfs een zwarte anarchie uitgebroken. De wet van de sterkste, lees rijkste, is daar nu meester. Een voorbode wat ons te wachten staat? 

In gedachten denk ik aan de 'Titanic'. Het meest bekende schip ooit gebouwd. Het orkest speelt werkelijk fantastisch mooi. Ze noemen zichzelf 'Economische Belangen'. 
Ze spelen de sterren van de hemel. En dromende over een nieuwe auto, of een nieuwe keuken zakken we naar de bodem van de zee...

De problemen in de wereld; het zijn problemen die wij kunnen oplossen.
We can make it Heaven or Hell; it's up to us...
Think Positive...
Let's make it Heaven...

Mooie gedachten, maar ondertussen raast de trein verder. De meeste mensen beseffen niet eens dat ze in de trein zitten... 'Ach, het is zo toch prima' antwoordden ze met een glimlach, en dromend over een nieuwe auto, of nieuwe keuken, gaan ze verder met hun dagelijkse werk... En vandaag moeten ze beter presteren dan gisteren; vandaag meer kolen op het vuur... Meer stoom... De Trein moet sneller... 

        
    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten